Blog

Bezpečnost tokenů: Jaké je riziko?

V dnešním světě digitálních investic se tokeny stávají stále populárnějšími. Přestože blockchainová technologie, na které jsou tokeny založeny, nabízí vysoký stupeň bezpečnosti, existují určitá rizika a otázky, které je třeba si položit před investicí. Jak bezpečné jsou tokeny? Jaké jsou klíčové faktory, které ovlivňují bezpečnost investice do tokenů? A jak se vyhnout podvodům a nerealistickým slibům vysokého zhodnocení? Tento článek vám poskytne komplexní přehled o tom, co byste měli vědět před nákupem tokenů, jak poznat rizika a jak se chránit před potenciálními ztrátami.

Bezpečnost tokenů: Jaké je riziko?

 

Token je relativně nová technologie, a tak přirozeně budí nedůvěru. Je bezpečný nákup tokenů? Jaká jsou rizika? A jak se vyhnout podvodníkům a nenaletět na nereálné sliby vysokého zhodnocení?

 

Obsah:

1. Je token bezpečný?

2. Bezpečnost investice

3. Jaká jsou rizika tokenů?

4. Na co si dát pozor

 

Je token bezpečný?

Nákup tokenů je v zásadě bezpečný, protože jeho vlastníci jsou zapsaní na blockchain, což je maximálně zabezpečená a opravdu jen těžkoproniknutelná databáze, kterou využívají například kryptoměny. Vlastníka zde nelze změnit nebo smazat, pouze lze přidávat další záznamy. Tyto jsou zároveň zpravidla uchovávány na síti mnoha počítačů. Vypadne-li tedy jeden, nic se neděje, data zůstávají zachována.

Co se týče bezpečnosti investice, tedy její rizikovost, směnitelnost a prodej, tak ta se samozřejmě odvíjí od typu tokenu (co reprezentuje a za jakých podmínek) a jeho vydavatele. Budete-li kupovat token s příslibem zhodnocení v rámci stovek či tisíců procent, je riziko vyšší, než když se zaměříte na tokeny majetkové.

 

Co zajišťuje bezpečnost investice?

Bezpečnost investice by měl zajišťovat zejména vydavatel tokenů. V jeho vlastním zájmu je, aby své investory ochránil i v případě vlastního bankrotu. Ujistěte se tak, jakou či zda vůbec nějakou má vydavatel politiku na ochranu svých investorů a jak zajišťuje, aby o své vlastnictví nepřišli.

Se zajímavým řešením přišla firma například naše firma SubInvest, která tokenizuje nemovitosti. „Na nemovitost je uvalené zástavní právo chránící práva majitelů tokenů. Vlastnictví práva k výnosu z pronájmu a případného prodeje podílu nemovitosti je tak chráněno na základě zástavní smlouvy, která je zapsána ke konkrétní nemovitosti na katastru nemovitostí,“ vysvětluje jednatel společnosti Martin Marík. „Zároveň bude smlouva pojící tuto zástavu s jednotlivými tokeny v advokátní úschově, aby došlo k maximální ochraně investorů. Nikdo tak nemovitost nebude moct prodat bez vyplacení jejich podílů,“ vysvětluje. Jedná se vlastně o stejný princip jako u hypotéky. Banka na nemovitost, na kterou vám půjčuje, také uvalí zástavnu, aby měla jistotu, že o své peníze nepřijde. 

 

Jaká jsou rizika tokenů?

Riziko investice do tokenů záleží zejména na jeho typu a vydavateli. Největší riziko často představuje sám investor, který se dostatečně neinformuje a nechá se zlákat vidinou vysokého výnosu v řádu násobků původního vkladu, aniž by si ověřil informace a důvěryhodnost vydavatele. Bohužel vzhledem k tomu, že se jedná o relativně nový trh, tak neznalosti uživatelů mohou zneužít různí podvodníci. Vždy je tak třeba před nákupem tokenů vydavatele důkladně prověřit. Doporučuje se též použít trochu selského rozumu. Je-li například zhodnocení nemovitostí v dané zemi za posledních 5 let v řádu 5-20 % ročně, pak nelze realisticky očekávat ztrojnásobení hodnoty nemovitostního tokenu v řádu měsíců. 

Je také třeba mít na paměti, že investice do tokenů nepodléhá regulaci kapitálového trhu a na obchodování s tokeny tak nedohlíží Česká národní banka (až na výjimky). Případné ztráty nekryje Fond pojištění vkladů ani Garanční fond obchodníků s cennými papíry. 

 

Na co si dát pozor:

Zjistěte si dostatek informací o vydavateli tokenu a jeho dalších činnostech.

Prostudujte, jak daný token funguje a jak se tvoří jeho hodnota.

Spočítejte si, zda je slibované zhodnocení a výnosnost opravdu reálné.

Ujistěte se, za jakých podmínek lze tokeny směnit nebo převést zpátky na peníze.

Ověřte si, jak je zajištěna bezpečnost daného tokenu. Poraďte se případně s odborníkem.