Blog

Jak se tvoří cena tokenu?

Ponořte se s námi do světa tokenů a zjistěte, jak se určuje jejich hodnota a na co byste měli dát pozor při jejich nákupu. Odhalíme tři hlavní přístupy k vytváření hodnoty tokenu a poradíme vám, jak vybrat ten nejvýhodnější pro vaši investici. Přečtěte si více a zjistěte, jak můžete chytře investovat do nemovitostí prostřednictvím tokenizace.

Kolik stojí token?

Text: Adéla Skřivánková

Existují tři hlavní přístupy, jak vzniká hodnota tokenu. Vysvětlíme si každý z nich a porovnáme si, který z nich je nejvýhodnější ke koupi tokenu. Kolik stojí token se totiž může určovat několik faktorů.

Hodnota tokenů nemovitostí je určena řadou faktorů, včetně tržní hodnoty aktiva a poptávky, likvidity tokenu, bezpečnosti podkladového aktiva a užitečnosti tokenu. Kromě toho může mít vliv na jeho hodnotu také vydavatel nebo platforma tokenu. Obecně můžeme rozlišit dva přístupy, které utvářejí hodnotu tokenu nemovitostí. 

Kolik stojí token může určovat:

1. Trh či podkladové aktivum (nemovitost)

Tržní hodnota tokenu je v ideálním případě určována trhem, tedy poptávkou lidí, kteří jsou token ochotni za určitou cenu koupit a nabídkou držitelů tokenů, kteří jsou ochotni při dané ceně prodat. Tento střet pak v reálném čase určuje hodnotu tokenu, za kterou je možné jej koupit či prodat. Takto je například určována cena kryptoměn jako je bitcoin, ethereum a spousty dalších. 

Některé tokeny však zároveň reprezentují určité hmotné statky či vlastnictví. V takovém případě se do hodnoty tokenu též promítá hodnota, jakou reprezentuje. Pro přehlednost uvádíme příklad níže:

Příklad: Pokud je byt v hodnotě 3 000 000 korun tokenizovaný na sto tokenů, každý z nich stojí 30 000 korun. Jeden token tedy představuje setinu nemovitosti. Hodnota každého tokenu se poté odvíjí přímou úměrou od realitního trhu. Pokud hodnota nemovitostí roste, roste i hodnota tokenu. Naopak klesá-li, cena tokenu je přirozeně nižší. Vydavatel tokenu jeho hodnotu nijak neovlivňuje.

+ Výhody: Hodnota tokenu roste stejně rychle jako hodnota nemovitosti v závislosti na realitním trhu. Ceny nemovitostí dlouhodobě spíše rostou, takže investice do tokenu, jehož hodnotu určuje realitní trh, přináší stabilní výnosnost. Token je obchodovatelný a vysoce likvidní. Majitel tokenu může pobírat výnos z pronájmu nemovitosti.

- Nevýhody: Roční nárůst hodnoty tokenu je tak v řádech procent tak, jak se mění hodnota nemovitosti.

2. Vydavatel tokenu určuje cenu

Vydavatel tokenu určí jeho cenu, za kterou ho prodává. 

Příklad: Vydavatel sice tokeny prodává, ale ty už dále nejsou obchodovatelné. Vydavatelé tokenů by měli umožnit směnu tokenů buď na své vlastní platformě, anebo zajistit, aby se jejich token obchodoval na některém z veřejných tržišť. Pokud je totiž token mimo trh, nebo dokonce ani nereprezentuje reálnou hodnotu (aktivum) ze skutečného světa, pak je jeho hodnota buď nulová, nebo je stanovena pouze pro formu. 

Výhody: Token můžete koupit za relativně nízkou cenu.

Nevýhody: Tokeny nejsou směnitelné, nemůžete je tedy dále prodat, a to dokonce často ani na platformě, kde jste je koupili. Na reálném trhu jsou tedy víceméně bezcenné.

 

Na co si dát pozor při nákupu tokenu

Doporučujeme si vždy ověřit možnost směnitelnosti tokenu před jeho koupí. Tokeny, které lze koupit, ale není možné je následně prodat, nejsou bezpečnou investicí a nelze je tak doporučit. Obzvláště dávejte pozor na projekty, které slibují spuštění trhu s nákupem a prodejem tokenů mezi uživateli v budoucnu. Spustit takový trh není nic složitého, a tak není důvod jej odkládat o měsíce či roky. 

 

Jakou možnost zvolit?

Z hlediska rizikovosti a transparentnosti je pro investory nejvýhodnější první přístup k vytváření hodnoty tokenu. Vydavatel tokenu nemůže s jejich cenou manipulovat podle svých zájmů, cenu tokenu určuje trh. Podrobnosti o počtu vydaných tokenů, jejich podkladovému aktivu a další informace se vždy uvádí v tzv. White-paperu. 

Co je to white-paper?

Dokument, který se vydává při emitaci nových tokenů. Je to jakási zakládací listina, která uvádí podrobnosti o tokenu, co reprezentuje, kdo jej vydává, za jakým účelem je vydán a třeba i podmínky pro směnu tokenů. Doporučujeme před investicí vždy nejprve pročíst white-paper, dozvíte se z něj například, jakým způsobem bude určována hodnota tokenu.